2000-2004

2000 Třetí generace Dinosaurů na obzoru

O jarních prázdninách proběhne podruhé zimní tábor v Krkonoších na Tetřevích boudách. Dinosaurus opět přežívá lyžování, ovšem někteří experti (Jakub „Bublák“ Trubačík) si dokážou pochroumat končetinu při typické zimní dinosauří hře – pěším běhu od Krakonoše k sojce Bonzačce…

Dorůstá další (třetí) dětská generace – 3 sestry (Kateřina „Katy“ Vélová, Lucie „Rybička“ Vélová a Anna „Hvězdička“ Vélová), Hanka Geussová, Michaela Nosková, Michal Voják, Bublák, Petr „Kecvin“ Fiala, Tomáš Klicpera, Pavel „Blešík“ Klicpera, Radek „Řáďa“ Řeháček, Radek Nečásek, Mirek Šerák a další. Rádcové Tibor, Danda, Jana, Katka jsou na počátku středoškolského věku, což u některých (Tibor, Danda) znamená začátek aktivního zapojení se do přípravy schůzek, výprav, táborů.

Letní tábor Modrá planeta 2000 je orientován jako sci-fi (viz exponát řídící pult kosmické lodi a krásné tašky s vynikajícím schématem lodi Cerastella od Rybičky), motivem byla záchrana Země – Modré planety.

Po návratu z prázdninové vesmírné mise pokračujeme v oddíle ve dvou družinách (Medvědi – vedoucí Erik, rádcové Katka, Jana a Mývalové – vedoucí Milosh, rádcové Dandy a Tibor). Probíhají schůzky, výpravy, na Vánoce si hrajeme inspirováni vesmírným programem a počítači (scénka Starý server, robůtci a servisman).

2001 Předávání štafety

O jarních prázdninách zimní tábor tentokrát na Šumavě, na chatě Pancíř. Erikův song Cesta na Pancíř (na motivy Cesty na Island) plně charakterizuje bezútěšnost této zimy a lidí typu šumavského vlekaře…

Léto je ve znamení letního tábora Iliada (cesta za Zlatým rounem, antické motivy). Program připravuje (jak inzeruje dopředu – naposledy) Erik, program je tak tajný, že i rádcové, připravující dílčí programy, netuší, jak vše skončí… Bylo to o fous, ale dopadlo to dobře, našli jsme Zlaté rouno (viz exponát). Na táboře se objevuje staronový Dinosaurus – Andrea alias Hruška. Po táboře na podzim dochází k historickému, symbolickému i skutečnému předání štafety vedení oddílu. Erik, který se s celou rodinou stěhuje ze Starého Města do domečku v Čeřenicích, zůstává jako předseda základní organizace a Andrea je pověřena vedením oddílu.

Pokračuje se ve dvou družinách – Chrousti (nové Dinosaurky vede Andrea, rádcové Dandy a Jana) a Bombarďáci (vedoucí Milosh, Tibor, rádce Katy), třetí družina (Bublinky) byla později rozdělena mezi první dvě…

2002 Rok nových nápadů

Lednová výprava je společná se Stegosaury – Tajemství ostrého drápu. V oddíle je na obzoru další dětská „generační obměna“, starší Dinosauři míří k ukončení dětského věku, chtějí si své poslední měsíce v oddíle užít. Noví malí členové již zdaleka nejsou ze Starého Města, kde se počet obyvatel prudce snížil (a nebylo to jen odstěhováním Geussů ze Štupartské).

Zimní tábor oddílu se uskutečnil v Alpském Hinterstoderu, jako společná akce s dětmi z MŽP.

Letní tábor Marañon je inspirován knihou o přežití posádky havarovaného letadla a cestou z hor dolů do amazonské džungle až za záchranou.

Po prázdninách pokračují dvě družiny – Žížalky (vedoucí Andrea, rádce Jana) a Pitrýsci (vedoucí Tibor, Milosh), v družinách vypomáhají dorůstající budoucí rádci Jakub, Jan Fišer a Hanka. Rok končí Pohádkové vánoce v klubovně Nezmarů ve Vraném.

2003 Pohádkový rok II

Zimní tábory se konají z praktických finančních důvodů dva – jeden v Krkonoších (dotovaná cena) a jeden (nedotovaný) opět v Alpách. Dinosauři umí nejen lyžovat, ale i diskutovat o problémech turistiky v horách (Krkonoše) a o Temelínu (Rakousko). Začíná zvelebování klubovničky Za Haštalem (malování, nové dřevovýrobky, díky, Radku Rychecký…)

Oddíl pokračuje s novými rádci Jakubem a Honzou, po celý rok v pohádkovém stylu – pomoc pohádkové říši vrcholí na vydařeném letním táboře Šeptající Baobab, kdy bylo zničeno srdce zlého ducha. Na táboře byla pasována rádcem Hanka.

Na podzim oddíl pokračuje ve dvou družinách – Modří delfíni (Andrea, rádce Hanka, pomáhá Pavel) a Loď duchů (Tibor, rádcové Jakub a Honza). Nová celoroční oddílová hra je ve znamení hledání ztraceného pokladu (na žádost admirála Johna „Vlnolama“ Taylora), vrcholí na táboře 2004.

2004 Konec „teenagerského" věku

Zimní tábor v Krkonoších (Mileta) se vydařil, několik Dinosaurů se naučilo i lyžovat! Hra na schůzkách pokračuje hledáním pokladu, který nakonec hledáme a úspěšně nalézáme na letním táboře Tajuplný ostrov (po zdolání všech překážek – pirátů, lidožroutů a dalších potvor – nalezen neuvěřitelný poklad (viz exponát)!

Oddíl též dosahuje výborného umístění (6. a 12. místo) v regionálním kole odborné přírodovědné soutěže Zlatý list!

Zvelebuje se klubovna, připravují se oslavy dvacátého výročí oddílu. Na podzim proveden nový nábor, vypadá to nadějně, takže se s Dinosaurem s největší pravděpodobností setkáme i při oslavách čtvrtstoletí!